Stay! Or don't...

For fresh fruit,
go to

31.7.2014

Aant juu... Vehje?


KORJAUS: Tässä tekstissä esiintyi aiemmin virheellistä tietoa. Sen jälkeen kun löysin Riikan vuoden 1991 barrikadien museoon ja kävin mielenkiintoisen keskustelun museon sanavalmiin oppaan kanssa, toivon saaneeni pahimmat mokat korjattua. Kaikista valheista, joita seuraavaan on jäänyt, kannan itse täyden vastuun. Kuten sanotaan.


[English version over here.]


Tammikuun 20. päivän iltana neuvostopoliisin erikoisyksikkö OMON hyökkää Latvian sisäministeriöön. Väkijoukko rakennuksen ympärillä tekee vastarintaa. OMON ampuu tiensä sisään, sotkee paikat ja lähtee. He jättävät jälkeensä viisi kuollutta: kaksi poliisia, kaksi tv-kuvaajaa ja yhden lukiolaisen.

Viikkoa aiemmin miehittäjä on hyökännyt tv-tornia puolustavaan väkijoukkoon naapurin pääkaupungissa Vilnassa. Koko maailma on kauhistellut kuvia, joissa ihmiset murskautuvat panssarivaunujen alle. Seuraavana päivänä täällä aletaan kasata barrikadeja.

Historiankirjoitus ei ole aukottomasti selvittänyt tammikuun 20:nnen iskun motiivia. Yhden teorian mukaan kyseessä oli provokaatio, johon osallistui OMONin ja riikalaisten lisäksi kolmas osapuoli. Se joka tulitti kahta edellistä sisäministeriön katolta.

Latvian OMON-joukoissa palveli venäläinen upseeri nimeltä Vladimir Antjufejev.

Ukrainan kriisin myötä, 23 vuotta myöhemmin, Antjufejev ponnahtaa jälleen pintaan. Hän uskaltaa nyt käyttää omaa nimeään, toisin kuin Transnistriassa. A:n itsevarmuus kertoo enemmän ihmiskunnan muistisairaudesta kuin siitä, että historiankirjoitus alkaisi ymmärtää hänen tekojaan jotenkin paremmin. Mutta mitäs me siitä. Me olemme lomalla.

Veteraaneille oma apua on usein paras apu - olivat he sitten neuvostoajan sotarikollisia, Afganistanin veteraaneja tai muita.

VA:sta tulee alkukesästä "Donetskin kansantasavallan" ensimmäinen ja viimeinen varapääministeri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti