(Inside me, it was...)

19.10.2014

Alkuasukkaat ovat levottomia (taas)


Nyt tiedän, miksi Christoper Marlowe vakoili harhaoppisia hallituksen piikkiin.

Itse toimin vastenhoitajana, ja se on käytännössä sama asia.

Kirjoittaminen ei ole vaivan arvoista - suomeksi sanottuna ei kannata.

Marlowen näytelmiä esitettiin teatterissa Elisabetin ajan Englannissa ja ne olivat tietääkseni hyvin suosittuja. Hän tasoitti tietä Shakespearelle, oman aikansa Spielbergille, jonka suhde jumalankieltäjään on täsmälleen sama kuin Raymond Chandlerin Dashiell Hammettiin. Parivaljakon toinen osapuoli on tarpeeton, sillä aikaisemmin aloittanut teki jo kaiken, paremmin. Shakespeare ja Chandler jatkoivat väkevää myrkkyä vedellä ja tarjoilivat sen kansalle, eikä tämä siitä hyvästä ikinä unohda heitä.

Tämän purkauksen piti olla mainoslause uudelle teokselleni Natiivi, jolla ei ole muuta tekemistä yllä mainittujen suuruuksien kanssa kuin se, että «Kit» kummittelee tämänkin tekeleen kulisseissa.

Tätä kirjaa et saa lainastosta, Akateemisesta, et mistään. Joku hullu voi tilata sen Amazonin verkkokaupasta – sieltäkin vain sen tähden, että haluan viimeiseen asti tukea yrityksen kauaskantoista projektia, jonka päämääränä on lakkauttaa kirjailijoiden kirottu ammattikunta. Suuri osa kirjailijoista on silmänkääntäjiä: heidän tuotteensa ei ole kirjallisuutta, vaan esittää sitä.

Jos joku sattumoisin avaa Natiivin, hänet saattaa vallata äkillinen tuntemus, että kirjahan on jo kertaalleen luetty.

En voi kyllin korostaa, että kokemus on väärä. Kukaan ei ole lukenut Natiivia. Teos on joka päivä uusi, sinä sen kun vanhenet.http://www.amazon.com/Natiivi-Finnish-Edition-Matti-Paasio/dp/1502881403/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti